Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ( ΟΜ. Υ. Λ. Ε )
________________________________________
Οδ. Ανδρούτσου 1 & Κανάρη, 18648-Δραπετσώνα, Τηλ.: 210-4630446, Fax : 210-4614655
E-mail : omyle@olp.gr, website : www.omyle.gr


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πειραιάς, 12/07/2016


«Ποινικοποιούν τους αγώνες των εργαζομένων για την προάσπιση του δικαιώματος στην δουλειά».

Οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια στον Ο.Λ.Π και Ο.Λ.Θ, έδωσαν ένα μεγαλειώδη ΑΓΩΝΑ για να υπερασπίσουν το δικαίωμα στην εργασία τους.
Μέσα από αυτόν τον ΑΓΩΝΑ, αναδείχτηκε ότι η πώληση των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, οδηγούσε τους εργαζόμενους στη πλήρη εργασιακή ΑΠΑΞΙΩΣΗ.

Η ίδια η Κυβέρνηση, μέρα με την μέρα παραδεχόταν την ανάγκη θωράκισης των εργασιακών σχέσεων στα δυο λιμάνια όπου οι εργασιακές σχέσεις ρυθμίζονται με το ίδιο εργασιακό πλαίσιο ( Ν. 2688/99 και Γ.Κ.Π).

Πριν την απεργιακή κινητοποίηση, υπήρξαν δυο μήνες και πλέον διάλογος με τα συναρμόδια υπουργεία και τις διοικήσεις των Ο.ΛΠ και Ο.Λ.Θ. Υπήρξαν αποφάσεις των ΔΣ/Ο.Λ.Π και Ο.Λ.Θ. Υπήρξε παραδοχή των αιτημάτων από την Κυβέρνηση αλλά δυστυχώς όλα αυτά έμεναν στα λόγια. Η συζήτηση στην Βουλή του κυρωτικού νόμου η ύπαρξη ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων για το ελάχιστο των διεκδικήσεων πιστοποιεί το ΔΙΚΑΙΟ του ΑΓΩΝΑ.

Η ποινικοποίηση του ΑΓΩΝΑ, μετά την απόφαση για λήξης της ΑΠΕΡΓΙΑΣ από φορείς της Θεσσαλονίκης με προσφυγή κατά των συνδικαλιστικών φορέων για παράνομη και καταχρηστική απεργία, οδηγεί στην θεωρία των «προληπτικών μέτρων» απέναντι στο κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα της ΑΠΕΡΓΙΑΣ.
Έρχεται να λειτουργήσει σαν «λαγός» για τα νέα «εργασιακά» μέτρα, όπου Κυβέρνηση και Τρόικα επεξεργάζονται σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια απέδειξαν ότι έχουν την ΔΥΝΑΜΗ να υπερασπίζονται μέσα από τον διάλογο αλλά και τους ΑΓΩΝΕΣ το δικαίωμα στην απεργία και στις θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις.
Η αμφισβήτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αποτελεί δημοκρατική έκτροπη και όσοι την σιγοντάρουν, αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες και υπονομεύουν και την δική τους υπόσταση στο πεδίο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Οι ΜΑΖΙΚΟΙ, οι κοινωνικοί και εργατικοί ΑΓΩΝΕΣ δεν «ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ».
Οι ΑΓΩΝΕΣ των ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΣΤΗΡΙΧΘΗΚΑΝ και ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ από την ΜΑΖΙΚΗ συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων.