Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΜΥΛΕ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΠΑΓΩΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ Σ.ΕΜΠΟ ΣΤΗ COSCO

Η ακύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (Σ.ΕΜΠΟ) του ΟΛΠ στη Cosco παραμένει ο σταθερός στόχος των εργαζομένων στο Λιμάνι του Πειραιά, επεσήμανε, για πολλοστή φορά, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜ.Υ.Λ.Ε.), Γιώργος Γεωργακόπουλος.
Σε Συνέντευξη Τύπου που έδωσε η ΟΜ.Υ.Λ.Ε., τη Πέμπτη 17/9/2009 στα γραφεία της, τονίστηκε ότι ο στόχος αυτός δεν αλλάζει και είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση της COSCO τον προσεχή Οκτώβριο. Στηριζόμενοι σε νομικά και ηθικά επιχειρήματα ζητούν πάγωμα της διαδικασίας παραχώρησης, εν όψει των εκλογών, μέχρις ότου ορκιστεί η Νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει.
Παραθέτουμε, ενδεικτικά, ένα μέρος της συνέντευξης :
"Σήμερα επιχειρείται με συνοπτικές διαδικασίες να ξεπεραστούν μια σειρά από ουσιαστικά προβλήματα, όπως τελωνειακές διαδικασίες, θέματα ασφάλειας λιμένος κλπ, ώστε να «ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ» το Σ.ΕΜΠΟ στην COSCO.

Με βάση τον Ν. 3755/09 την 1/10/2009 πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο στάδιο υλοποίησης της παραχώρησης. Στο στάδιο αυτό προβλέπεται συγκατοίκηση ΟΛΠ και COSCO για χρονικό διάστημα 8 μηνών (6+2) με κύριο χαρακτηριστικό την λειτουργική στήριξη της COSCO με προσωπικό που θα διαθέτει ο ΟΛΠ.

Το Δ.Σ/ΟΜ.Υ.Λ.Ε και η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ εκτιμώντας όλα αυτά θεωρεί ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να ανασταλεί – να παγώσει η έναρξη συγκατοίκησης ΟΛΠ και COSCO για τους πιο κάτω λόγους:

- Yπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες όπως η προσφυγή στο ΣτΕ η οποία εκδικάζεται την 9.10.2009 και η απάντηση της ΕΕ στην καταγγελία μας για φορολογικά προνόμια της COSCO και τις εγγυήσεις κεφαλαίων.
- Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της μέχρι τώρα αντιπολίτευσης έχουν διαφωνήσει με το σύνολο της παραχώρησης.
- Είναι παράνομη η υπηρεσιακή μεταβολή της παραχώρησης 600 περίπου εργαζομένων του ΟΛΠ στην COSCO εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια θεωρούν ότι:

Είναι απαραίτητο να γίνει αποδεκτό το αυτονόητο, δηλαδή να παγώσει η διαδικασία εκχώρησης την 1/10/2009, μέχρι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4/10/2009, αλλά και τη διευθέτηση των νομικών εκκρεμοτήτων και κυρίως την απόφαση του ΣτΕ.

Σε αντίθετη περίπτωση οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις την εγκατάσταση της COSCO, η οποία δεν έχει τη νομική, πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση."