Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΤΣΟΥΡΗ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ Σ.ΕΜΠΟ ΣΤΗ COSCO

Την ουσιαστική και σε βάθος επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τον Σ.ΕΜΠΟ του ΟΛΠ θα επιχειρήσει το ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ελπίδα Τσουρή, με αφορμή την ανακοίνωση-προειδοποίηση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜ.Υ.Λ.Ε.) και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ για την έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων.

Αναλυτικά η κ. Τσουρή ανέφερε τα εξής:

“Το ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή, είχε καταγγείλει τη μονοπωλιακού χαρακτήρα εκχώρηση των ΣΕΜΠΟ, των πιο προσοδοφόρων δραστηριοτήτων του ΟΛΠ, ακολουθώντας, μάλιστα, προβληματικές και αμφίβολης νομιμότητας διαδικασίες, χωρίς να διασφαλίζεται ο ελεύθερος και δίκαιος ανταγωνισμός, χωρίς να προστατεύεται το εμπόριο, ο καταναλωτής, τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων και το δημόσιο συμφέρον. Είναι γνωστό ότι η σύμβαση του ΟΛΠ, που επικύρωσε στη Βουλή, η κυβερνητική πλειοψηφία, βρίθει από λεόντειες, υπέρ του αναδόχου, διατάξεις, με παντελή απουσία του ελεγκτικού και εποπτικού ρόλου του Δημοσίου. Η εκ των υστέρων, μάλιστα, επιβολή, με νομοθετική ρύθμιση, επιπλέον φορολογικών ρυθμίσεων-διευκολύνσεων, για μία ξένων συμφερόντων εταιρεία, εκχωρώντας δικαιώματα που, μέχρι σήμερα, κατείχε μόνο το ελληνικό Δημόσιο, ανέγειρε πρόσθετα σοβαρά θέματα διαφάνειας και νομιμότητας των διαδικασιών του διαγωνισμού. Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαίωσαν πλήρως τις θέσεις μας, και επιβεβαίωσαν την ανευθυνότητα και την προχειρότητα των χειρισμών της κυβέρνησης. Τώρα, εισπράττει τα επίχειρα της πολιτικής της. Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα εξαντλήσει όλες τις νομικές, θεσμικές και πολιτικές δυνατότητες, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, προκειμένου να κατοχυρώσει το δημόσιο συμφέρον και τα εργασιακά δικαιώματα, με ουσιαστική και σε βάθος επαναδιαπραγμάτευση».


ΣΥΝ: Πλήρως υποστηρίζουμε


Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ ανέφερε: «Θεωρούμε παράνομο και προκλητικό η εκχώρηση του ΣΕΜΠΟ/ ΟΛΠ να γίνει εν μέσω προεκλογικής περιόδου, όπως είναι απολύτως παράνομη η προεκλογική υπηρεσιακή μεταβολή της παραχώρησης 600 περίπου εργαζομένων του ΟΛΠ στην CosCo. Υποστηρίζουμε πλήρως το αγωνιστικό αίτημα της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος και της Ενωσης Μονίμων και Δόκιμων Λιμενεργατών για άμεσο πάγωμα της εγκατάστασης της Cosco στο ΣΕΜΠΟ ΟΛΠ, πολύ περισσότερο που υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες, όπως η προσφυγή των εργαζομένων στο ΣτΕ και η αναμενόμενη απάντηση της Ε.Ε. στις καταγγελίες των Σωματείων».